Boete opgelegd gekregen door de Belastingdienst en die op de juiste manier verwerken in de boekhouding? Boekhouden is wellicht al niet je grootste hobby en een boete verwerken is natuurlijk verre van ideaal. Toch is het van belang om dit op de juiste manier te doen, vooral wanneer je gebruik maakt van een handig online programma voor boekhouden.
Boete door de Belastingdienst opgelegd gekregen
De Belastingdienst kan boetes uitdelen vanwege een verkeerd bijgehouden rittenadministratie voor een zakelijke auto of een verkeerd ingevulde of verzuimde andere aangifte. Het is als ondernemer van belang om de financiën netjes bij te houden en daar periodiek over te rapporteren aan de fiscus. Doe je dit niet? Dan loop je het risico dat de Belastingdienst of een andere instantie je een boete op kan leggen. De boete van de Belastingdienst of een andere instantie mag je niet zomaar als kosten boeken. Op die manier zou de boete de winst verlagen, waardoor je daarmee fiscaal voordeel behaalt. De winst neemt af, waardoor je minder inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting betaalt.
Boeken als niet-aftrekbare kosten
De boete van de Belastingdienst kun je boeken als niet-aftrekbare kosten in de boekhouding. Je moet het netto-resultaat als het ware corrigeren voor de boete die je hebt gekregen. Je dient dus wel kosten te maken, maar dit verlaagt vervolgens niet de winst. Je betaalt op die manier gewoon de belasting over je volledige winst, terwijl je aan de andere kant ook netto de boete moet betalen.
Je kunt dit het best doen door een aparte grootboekrekening te maken voor ‘niet-aftrekbare kosten’. Op die manier kun je de boetes en andere kosten die je niet mag aftrekken verzamelen, zodat je de winst daar uiteindelijk voor kunt corrigeren.
Boeken in een programma voor online boekhouden
Gebruik je een online programma voor het boekhouden, zoals MoneyMonk? In dat geval kun je een boete vanuit de bankoverschrijving boeken in de rubriek ‘Niet-aftrekbare kosten’. Op die manier markeer je als het ware de boete, zodat je aan het eind van het jaar een correctie kunt aanbrengen door middel van een memoriaalboeking.