Heb je onkosten gemaakt voor een opdracht en wil je ze doorbelasten? Boek dan de inkoopfactuur in jouw administratie en factureer de gemaakte onkosten aan je klant. Zo geregeld.
Ondernemers houden niet van onverwachte kosten. Spreek daarom af welke kosten je mag doorbelasten voordat de opdracht start. Dat voorkomt verwarring en houdt de relatie goed.
Als je onkosten maakt, verleen je een service aan je klant. Jij regelt de inkoop en schiet tevens het aankoopbedrag voor. Voor deze service mag je, wat ons betreft, best een opslag rekenen.
Fotografeer de bon óf upload de inkoopfactuur en koppel deze aan de juiste transactie. Dan verwerk je de onkosten correct in jouw administratie.
Als je btw hebt betaald over de onkosten, neem je het btw-bedrag als voorbelasting mee bij de volgende btw-aangifte.
De belastingdienst ziet gemaakte onkosten als een geleverde dienst. Over deze geleverde dienst moet je btw heffen volgens het belastingtarief (van 9% of 21%) dat je altijd hanteert. Werk je met MoneyMonk? Dan wordt altijd het juiste btw-tarief toegepast. Nogmaals: pas altijd jouw btw-tarief toe, ook als het tarief afwijkt van het percentage op de inkoopfactuur. Begrijp je het nog steeds niet helemaal? Check dan dit handige rekenvoorbeeld over het doorbelasten van onkosten.