5/5

Inkomsten­belasting zzp

Je moet aangifte inkomstenbelasting doen als zzp’er. Lastig? Niet als je MoneyMonk gebruikt. De software neemt de moeilijkste klus uit handen en stelt automatisch een balans én winst- en verliesrekening op. Dat scheelt je een hoop tijd en gedoe.

De eerste 30 dagen gratis, geen betaalgegevens nodig
Verwerk eenvoudig je omzet en zakelijke kosten
Neem gegevens over uit je balans én winst- en verliesrekening
Check of je in aanmerking komt voor ondernemersaftrek
Geef je boekhouder gratis toegang voor een extra check
Foto van klant Bas met boekhoudkundige balans op de achtergrond

Aangifte inkomstenbelasting zzp: zo helpt MoneyMonk

Terwijl jij je administratie bijhoudt, wordt de balans én winst- en verliesrekening automatisch bijgewerkt. Je hoeft de gegevens alleen nog maar over te nemen op het aangifteformulier. Zo wordt je eerste aangifte inkomstenbelasting als zzp’er een stuk eenvoudiger. Houd wel rekening met het volgende:
De Belastingdienst vraagt je onder andere naar de omzet en gemaakte kosten. Verstuur daarom al je facturen met MoneyMonk en boek je zakelijke kosten in je administratie. Dan heb je alle gegevens bij de hand voor je IB-aangifte als ondernemer.
Je omzet volgt uit alle verkoopfacturen
Zakelijke kosten volgen uit bonnen en inkoopfacturen
Afschrijvingen boek je via de module afschrijvingen
Rittenregistratie voor de berekening van je bijtelling
Voor je aangifte heb je een balans en een winst- en verliesrekening nodig. Gelukkig worden deze belangrijke rapportages automatisch gegenereerd als je jouw administratie doet in MoneyMonk. Je hoeft de gegevens alleen nog maar over te nemen op het aangifteformulier. Zeg maar dag tegen geklooi in een spreadsheet.
In de winst- en verliesrekening vind je een overzicht van opbrengsten en kosten
In de balans vind je een overzicht van activa en passiva
Je rittenregistratie heb je nodig als je je auto ook privé gebruikt
Je hebt sowieso recht op algemene heffingskorting én mkb-winstvrijstelling. De volgende regelingen zijn ook interessant, mits je aan de voorwaarden voldoet:
Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) voor investeringen boven de €2.106
Startersaftrek als je korter dan vijf jaar onderneemt
Zelfstandigenaftrek als je voldoet aan het urencriterium
Tip: houd je uren bij in MoneyMonk, zodat je aan het einde van het jaar weet of je voldoet aan het urencriterium
Twijfel je of je alles correct hebt verwerkt? Geef een boekhouder gratis toegang tot je administratie. Met een dubbele check weet je zeker dat je jouw zzp inkomstenbelasting correct indient.
Bij twijfel: laat je aangifte controleren door een boekhouder
Geef je boekhouder gratis toegang tot je administratie
Exporteer een XML-audit file. Je accountant kan dit importeren in zijn of haar softwarepakket.
Jasper
Jasper
Boss Monk

Tip voor starters:
Je doet aangifte inkomstenbelasting zzp als privépersoon

Zelfs als je ondernemer bent voor de Belastingdienst doe je als privépersoon aangifte. Daarom dien je je aangifte in via de site van de belastingdienst en niet via MoneyMonk.

Ook onze inkomstenbelasting rapportage wordt als uitstekend beoordeeld door zzp’ers

Laurette
“MoneyMonk werkt makkelijk. Het doen van de btw-aangifte is peanuts en scheelt bovendien een hele hoop geld. Ik hoef nu alleen nog 1 keer per jaar iemand in te huren (voor de zekerheid) om mijn inkomstenbelasting zzp te regelen. En dat kost mij dan verder geen tijd meer, omdat het allemaal al goed in het systeem staat.”
5 / 5
Michelle
“Topprogramma! Ik heb andere applicaties geprobeerd, maar dit is verreweg de beste! Echt makkelijk in gebruik en met vele handige functies en ook de klantenservice is top! Thom bleef een half uur aan de telefoon om mij te helpen met de jaarafsluiting die ik nodig had voor mijn aangifte inkomstenbelasting als zzp’er. Echt een aanrader!”
5 / 5
Anne
“Heel makkelijk in gebruik. Maakt alle saaie administratieve dingen van ondernemen veel makkelijker. Facturen en offertes zien er meteen professioneel uit. Alles helemaal op een rij voor mijn aangifte inkomstenbelasting als zzp’er. De helpdesk is zeer snel en kundig, zowel online als per telefoon makkelijk te bereiken.”
5 / 5
Feedback Company logo
9.8 / 10
Videotutorial

Rapportage inkomstenbelasting zzp

Bekijk in de video welke rapportages je gebruikt om de aangifte inkomstenbelasting voor zzp’ers te doen.

Zo haal je het maximale uit de software

Je aangifte inkomstenbelasting als zzp’er gaat soepel als je gebruik maakt van de volgende functionaliteiten:
Verkoopfacturen
Bonnen scannen
Inkoopfacturen
Afschrijvingen
Zonder factuur geen omzet

Verkoopfacturen

Verzend je facturen vanuit MoneyMonk. De software telt de omzet automatisch op.
Ontdek meer
Jasper
Jasper
Boss Monk

Tip voor starters:
Gebruik een boekhoudprogramma en voorkom fouten

Als je een foutje maakt krijg je in veel gevallen een waarschuwing. Bovendien zie je eenvoudig of je balans in evenwicht is. Dat voorkomt fouten bij je IB-aangifte.

Kennisbank inkomstenbelasting zzp

Hoeveel inkomstenbelasting moet ik betalen?
Hoeveel inkomstenbelasting je als zzp’er betaalt hangt af van de winst die je maakt met jouw bedrijf. De nettowinst die je maakt met jouw bedrijf (omzet min alle kosten) geldt als jouw ‘salaris’. Daar betaal je inkomstenbelasting over, net als iemand in loondienst. Bekijk bij de Belastingdienst de actuele belastingschijven met het percentage aan belasting dat je over jouw inkomen betaalt.
Wanneer betaal ik de inkomstenbelasting voor zzp’ers?
Belasting over jouw inkomen betaal je als zzp’er maandelijks en jaarlijks. Als je een voorlopige aanslag krijgt, betaal je maandelijks een voorschot voor de inkomstenbelasting. Jaarlijks (vanaf 1 maart) doe je aangifte over het vorige jaar. Op basis van de aangifte krijg je geld terug of moet je een bedrag bijbetalen. Zorg dat je de aangifte uiterlijk voor 14 juli doet.
Hoe betaal ik de zzp inkomstenbelasting?
Inkomstenbelasting betaal je als zzp’er maandelijks met een voorlopige aanslag en/of jaarlijks na de definitieve aanslag. Je maakt de bedragen aan inkomstenbelasting zelf over naar de Belastingdienst. Zorg dat je dat steeds op tijd doet en controleer altijd het rekeningnummer van de Belastingdienst.
Wat is de zvw premie (bijdrage zorgverzekeringswet)?
Naast belasting over jouw inkomen betaal je als zzp’er zelf de premie zvw. Dat is een bijdrage voor de zorgverzekeringswet. Als je in loondienst bent betaalt de werkgever dat bedrag. Het is een bijdrage voor jouw zorgverzekering, boven op de premie die je iedere maand betaalt.
Wat is het verschil met de btw-aangifte?
De btw-aangifte en de aangifte IB (inkomstenbelasting) staan los van elkaar. De btw-aangifte doe je als zzp’er ieder kwartaal bij Mijn Belastingdienst Zakelijk. De aangifte inkomstenbelasting doe je jaarlijks vanaf 1 maart. Je doet de aangifte privé, dus bij Mijn Belastingdienst. De inkomstenbelasting is belasting over jouw winst. Omzetbelasting draag je af over de omzet die je maakt. Als zzp’er doe je dus én ieder kwartaal btw-aangifte én jaarlijks aangifte voor de inkomstenbelasting.
Hoe zorg ik dat ik de inkomstenbelasting kan betalen?
Hoeveel inkomstenbelasting je als zzp’er precies betaalt hangt af van de winst die je maakt met jouw bedrijf. Je kunt vooraf de inkomstenbelasting berekenen om een goede inschatting te maken. Reserveer bij voorkeur 50% van de omzet voor kosten, tegenvallers en belasting die je moet betalen. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.
Welke aftrekposten zijn er voor zzp’ers?
Je krijgt als zzp’er sowieso mkb-winstvrijstelling. Dat is een percentage van de winst waarover je geen inkomstenbelasting betaalt. Als zzp’er heb je misschien recht op zelfstandigenaftrek, op startersaftrek, investeringsaftrek en milieu-investeringsaftrek.

Alle online boekhoudmodules op een rijtje

Met MoneyMonk heb je alle functies waarmee je niet alleen je boekhouding in orde hebt, maar ook je urenregistratie, ritten, onkosten en projecten. Van offerte tot belasting, alles onder één dak.

Word je helemaal factureluurs?

Schakel dan hulp in van onze Support Monks

support@moneymonk.nl

Heb je een vraag over MoneyMonk?
Je kan ons ook e-mailen.

085 30 30 800

Op werkdagen bereikbaar:
9:00 - 12:30 en 13:30 - 17:30
moneymonk-team-photo