Inschrijven bij de KVK als ZZP’er | MoneyMonk

5/5
Dit artikel wordt aangeboden door...
MoneyMonk, hét online boekhoudprogramma voor ZZP’ers
Factureren

Besloten om zzp’er te worden? Leuk! Er komen wel wat administratieve stappen bij kijken voor je officieel zo ver bent. Eén daarvan is je inschrijven bij de KVK (Kamer van Koophandel). Want, om meteen maar met de deur in huis te vallen: dat is verplicht als zzp’er.

Starten als ondernemer is spannend: je gaat een nieuw hoofdstuk tegemoet in je werkende leven. Tijd voor een feestje dus, maar niet voor je officieel freelancer bent. De belangrijkste stap hiernaartoe is je inschrijven bij de Kamer van Koophandel (KvK). Dat gebeurt tegen een vergoeding, die afhankelijk is van de door jouw gekozen rechtsvorm.

Inschrijving Kamer van Koophandel zzp: voorwaarden

Om je in te kunnen schrijven als zzp’er bij de Kamer van Koophandel moet je voldoen aan drie voorwaarden: 

1: Je levert goederen en/of diensten

Of je nu artikelen schrijft voor de krant of stukadoor bent: je levert goederen of diensten, en voldoet daarmee aan voorwaarde nummer één.

2: Je vraagt meer dan een symbolische vergoeding

Als je het leuk vindt om mensen te helpen en alleen een kleine onkostenvergoeding of symbolisch bedrag hiervoor vraagt, dan ben je geen ondernemer. Om te voldoen aan de voorwaarden van het officieel hebben van een eigen onderneming moet je namelijk méér vragen dan een symbolische vergoeding, anders wordt dit gezien als vrijwilligerswerk of hobbyisme.

3: Je neemt deel aan het economische verkeer

Oftewel: je doet zaken. Dit doe je als je niet alleen af en toe vrienden of familie helpt bijvoorbeeld, maar je goederen en diensten ook levert aan anderen.

Wat is een bedrijf volgens de KVK?

Als je via de KVK jouw bedrijf start, moet je wel toetsen of je onderneming aan de volgende criteria voldoet:

1: Je investeert in je bedrijf

Bijvoorbeeld in een laptop of medewerkers.

2: Je werkt met regelmaat

En het is dus geen eenmalige klus die je uitvoert.

3: Je hebt meerdere opdrachtgevers

Want hoe meer opdrachtgevers je hebt, hoe kleiner de kans dat je in de financiële problemen komt als er een wegvalt. Kortom: met enkele opdrachtgevers neemt je zelfstandigheid toe.

4: Je bent echt zelfstandig

Oftewel: je bepaalt zelf hoe je werkt, wanneer je werkt en er bestaat een gelijkwaardige verhouding tussen jou en je opdrachtgever. In tijden van drukte ben je bovendien vrij om je werkzaamheden uit te besteden aan een ander. 

Stappenplan KVK inschrijving

Voldoe je aan deze criteria? Gefeliciteerd, dan kun je jouw bedrijf inschrijven bij de KVK. Je doorloopt de volgende stappen:

  1. Kies een rechtsvorm

    Welke rechtsvorm je kiest is afhankelijk van jouw wensen. Lees hier meer over welke rechtsvorm het beste bij jouw bedrijf past.

  2. Bedenk een bedrijfsnaam

    Je schrijft je bedrijf in onder een unieke bedrijfsnaam. Deze moet je natuurlijk zelf verzinnen.

    Tip: Heb je een bedrijfsnaam verzonnen? Check dan eerst of de bijbehorende (.nl of .com) domeinnaam vrij is. Want natuurlijk wil je jouw bedrijfsnaam terugzien in de domeinnaam.

  3. Vul het digitale inschrijfformulier in

    Vul het digitale inschrijfformulier in dat hoort bij de rechtsvorm van jouw voorkeur. Voor een eenmanszaak deel je bijvoorbeeld je adresgegevens, de domeinnaam van je website en de branche waarin je actief bent. Deze informatie wordt (gedeeltelijk) opgenomen in de KVK database.

  4. Plan een afspraak

    Plan een afspraak bij een lokale KVK-vestiging. Neem het inschrijfformulier, je legitimatiebewijs en een pinpas mee. Je hebt ze allemaal nodig voor de definitieve inschrijving bij de KVK.

Start als een pro!
Gefeliciteerd! Na je KVK inschrijving ben je officieel ondernemer. Zet daarom snel een professionele administratie op met MoneyMonk. Als starter profiteer je van onze aantrekkelijke kickstart korting. 
Ontdek MoneyMonk
Esther toont de app

Enthousiast? Ervaar zelf
het gemak van MoneyMonk

Stap nu over van boekhouden in Excel naar ons gebruiksvriendelijke boekhoudprogramma!

De eerste 30 dagen gratis, geen betaalgegevens nodig

Aan het einde van deze pagina nog vragen?

Schakel dan hulp in van onze Support Monks

support@moneymonk.nl

Heb je een vraag over MoneyMonk?
Je kan ons ook e-mailen.

085 30 30 800

Op werkdagen bereikbaar:
9:00 - 12:30 en 13:30 - 17:30
moneymonk-team-photo