Bewaarplicht administratie: do’s & don’ts | MoneyMonk
Dat je als zzp’er je administratie moet bijhouden, is logisch. Maar wist je dat er zelfs een administratieve bewaarplicht geldt vanuit de Belastingdienst? Geen paniek: wij vertellen je wat die inhoudt en, belangrijker nog, hoe jij je er netjes aan kunt houden.
Administratieve bewaarplicht zzp: wat is het?
De administratieve bewaarplicht betekent dat je jouw financiële en fiscale gegevens dient te bewaren. Zo kan de Belastingdienst die namelijk controleren en nagaan of je administratie klopt en je dus genoeg belasting betaalt.
Overigens geldt de administratieve bewaarplicht zowel op papier als digitaal. En ook je boekhouder moet je gegevens lang genoeg bewaren. Loont de moeite om even te checken dus!
Wettelijke bewaartermijn administratie
Benieuwd hoe lang je de administratie moet bewaren en wat je moet bewaren binnen de administratieve bewaarplicht? We zetten de gegevens op een rij die de Belastingdienst moet kunnen inzien. Goed om te weten: er gelden minimale bewaartermijnen voor twee van de onderdelen van de administratie. Over de rest kun je eventueel afspraken maken met de Belastingdienst. De twee verplichte termijnen gelden voor:
Basisgegevens van de administratie: 7 jaar
Je basisadministratie bestaat uit je grootboek, de debiteurenadministratie, de crediteurenadministratie en bijvoorbeeld de in- en verkoopadministratie. En heb je ook voorraden of betaal je loon uit? Je raadt het al: bewaren. Denk verder aan bonnetjes van uitgaven die je doet, om aan te tonen dat je die zakelijk deed.
Gegevens over onroerende goederen: 10 jaar
Bezit je een bedrijfspand of is er sprake van andere onroerende bedrijfsgoederen? Je moet de gegevens daarvan minimaal 10 jaar bewaren.
Voldoen aan bewaarplicht Belastingdienst
Wil jij je geen zorgen maken over de bewaarplicht voor zzp’ers? Start dan met boekhouden via een online boekhoudprogramma zoals MoneyMonk. Zo zorg je er eigenlijk automatisch voor dat de gegevens lang genoeg beschikbaar blijven. De administratie staat in de cloud en gaat niet verloren, waardoor je daar zonder problemen 7 jaar in terug kunt bladeren.
Wel zo makkelijk, toch? Probeer het nu gratis uit.