Btw-aangifte: 12 tips, 12 fouten | MoneyMonk

5/5
Dit artikel wordt aangeboden door...
MoneyMonk, hét online boekhoudprogramma voor ZZP’ers
Factureren

De btw-aangifte. Het is niet je hobby maar je wilt het wel graag goed doen! Je wilt natuurlijk géén problemen met de Belastingdienst. Veel zzp’ers knutselen zelf in Excel, de ander kiest ervoor om dit door de boekhouder te laten verzorgen.

Met een beetje gezond verstand en wat goede hulplijnen is de btw-aangifte prima zelf te doen.

Elk kwartaal krijgen we bij MoneyMonk traditiegetrouw véél terugkerende vragen over de btw-aangifte. We horen en zien dat zzp’ers (beginners) fouten maken in hun btw-aangifte omdat de regels niet helemaal duidelijk zijn. Dat is jammer, er blijft geld achter bij de Belastingdienst of je vordert als zzp’er ten onrechte btw terug met als gevolg een onaangename verrassing aan het eind van het jaar.

Januari, April, Juli en Oktober zijn btw-maand, om meer duidelijkheid te scheppen hierbij 12 tips en 12 veel gemaakte fouten.

12 tips

  1. Download de btw-alert App
    Download direct de btw-alert app van de Belastingdienst en krijg op tijd een herinnering. Volg ook de Belastingdienst op de verschillende Webcare kanalen en blijf op de hoogte van fiscale tips en regels.

  2. Verstuur je btw-aangifte op tijd
    De website van de Belastingdienst is wel eens onbereikbaar en dat is natuurlijk vervelend als je op het laatste moment nog je btw-aangifte nog moet indienen. Als je btw terug krijgt van de Belastingdienst heb je natuurlijk helemaal een goede reden om op tijd te zijn.

  3. Plan je btw-betaling in
    Voorkom dat je vergeet het bedrag op tijd over te maken en daardoor een boete van de Belastingdienst krijgt. Het moment van ontvangst op de rekening van de Belastingdienst is leidend, plan daarom je betaling alvast tijdig in op Internet Bankieren.

  4. Controleer of je nog wijzigingen hebt
    Het komt regelmatig voor dat je nog een bonnetje of inkoopfactuur vind die in een voorgaande btw-periode hoort. Controleer of je nog een wijziging of een suppletie hebt uit het vorige tijdvak (kwartaal) en neem deze mee in je btw-aangifte. (je suppletie mag niet groter dan € 1.000,- zijn)

  5. Vergeet je aanloopkosten niet
    Waarschijnlijk heb je al kosten gemaakt voordat je daadwerkelijk met je bedrijf bent gestart. Logo, website, visitekaartjes etc. Als je kan aantonen dat deze kosten zakelijk zijn komen deze in aanmerking voor aftrek dus ‘voorbelasting’. Vergeet je privé voorgeschoten kosten dus niet!

  6. Oninbare vorderingen
    Controleer of je nog verkoopfacturen hebt die oninbaar waren. Je mag deze niet verrekenen in je btw-aangifte maar je kunt de btw, met een speciaal verzoek, wel terugvragen. Niet laten liggen dus, het kost je enige moeite maar zonde om te laten liggen.

  7. Controle op factuureisen
    Je mag de btw op inkomende facturen pas terugvorderen als de factuur voldoet aan de factuureisen. Controleer je inkomende facturen en zorg dat je dus terecht btw terugvordert.

  8. Recht op de Kleine Ondernemers Regeling?
    Heb je beperkte omzet? Mogelijk kun je gebruik maken van de KOR ofwel Kleine Ondernemers Regeling en hoef je minder of zelfs helemaal geen btw af te dragen.

  9. Omrekenen valuta
    Doe je zaken met het buitenland? Reken de buitenlandse valuta correct om naar Euro’s. Kijk niet naar de koers op de dag van inboeken in je administratie maar naar de koers die gold op de factuurdatum.

  10. Stelsel
    Als je hoofdzakelijk producten of diensten levert aan bedrijven d.m.v. facturen dan gebruik je meestal het factuurstelsel (Business2Business). In deze situatie bepaalt de datum van de factuur in welk tijdvak je de btw moet aangeven. Lever je aan particulieren dan gebruik je doorgaans het kasstelsel (Business2Consumer). Bij het kasstelsel is het moment van ontvangst van de betaling bepalend in welk tijdvak je de btw moet aangeven.

  11. Slim factureren
    Als je gebruik maakt van het factuurstelsel (B2B) is het slim om aan het eind van het kwartaal je verkoopfactuur door te schuiven naar het nieuwe kwartaal. Slim factureren voorkomt dat je btw moet voorfinancieren. Je voorkomt hiermee dus dat je btw al moet afdragen terwijl je nog moet wachten op op de betaling van jouw klant. Ga slim om met je facturen en daarmee je liquiditeit!

  12. Uitgaven Online Tools
    Veel zzp’ers maken gebruik van online tools. Denk aan MailChimp, Google Apps for Business, AdWords, Trello etc. Gebruik de juiste btw-code voor deze kosten! Bijvoorbeeld ‘Verwerving binnen de EU 21%’ of ‘Verwerving buiten de EU 21%’. Boek deze kosten niet enkel en alleen op de rubriek ‘5b Voorbelasting’.

FZM8m6udSoezL5S6boENIw

12 fouten

  1. Inloggegevens kwijt
    Regelmatig horen we ‘Waar had ik die brief met inlogcodes ook alweer?’. Jammer als je hierdoor op het laatste moment nog door allerlei hoepels moet springen om je btw-aangifte op tijd in te leveren. Nieuwe inloggegevens aanvragen duurt +/-. twee weken.

  2. Op tijd betaald
    Het moment van betalen van de btw is niet leidend. De Belastingdienst kijkt niet naar het moment van betalen. Voor de Belastingdienst telt uitsluitend: staat het op tijd op de bankrekening. Houd dus rekening met weekenden, feestdagen en de verwerkingstijd die jouw bank nodig heeft.

  3. Inkoopfactuur voldoet niet aan factuureisen
    Controleer of je inkomende facturen voldoen aan de factuureisen van de Belastingdienst. Alleen als de factuur aan de factuureisen voldoet komt de btw op de factuur in aanmerking voor aftrek/voorbelasting. Wees hier alert op en controleer dus daadwerkelijk je inkoopfacturen.

  4. Splitsing btw-tarief
    Het komt regelmatig voor dat je verschillende btw-tarieven op één factuur hebt. Bijvoorbeeld een factuur met daarop 21% voor kantoorartikelen en 9% voor eten & drinken. Splits de bedragen correct uit. Vorder dus niet per ongelijk en ten onrechte 21% over het hele factuurbedrag terug.

  5. Verkeerde maanden
    De meeste zzp’ers doen aangifte per kwartaal. Je doet bijvoorbeeld btw-aangifte over januari, februari en maart. Je btw-aangifte moet uiterlijk eind april binnen zijn. Neem de maand april dus niet per ongeluk mee in je btw-aangifte, deze maand hoort bij het volgende (tweede) kwartaal.

  6. Verkeerde koers
    Zzp’ers kopen regelmatig diensten of producten in het buitenland. Soms ook in vreemde valuta, bijvoorbeeld een afgenomen online dienst in Dollars. Gebruik bij het omrekenen naar Euro’s niet de koers van vandaag of de koers op het moment van inboeken. Gebruik te allen tijde de koers die gold op de factuurdatum! Koers op datum zoeken?

  7. Zakenlunches
    Normaliter mag je de BTW over zakelijke inkopen terugvorderen als voorbelasting. In het geval van zakenlunches (Eten & drinken) is de regelgeving iets ingewikkelder, het hangt af van waar je de lunch nuttigt. Haal je een lunch en eet je deze op kantoor op dan mag je de btw terugvorderen, lunch je buiten kantoor dan mag je de btw niet terugvorderen.

  8. Privé-gebruik auto van de zaak
    Met een zakelijke auto rijd je als zzp’er vaak ook privé. Omdat je de btw op autokosten volledig hebt kunnen terugvorderen en de meeste zzp’ers veelal geen sluitende kilometeradministratie hebben moet je nog een correctie toepassen. Deze is afhankelijk van de ouderdom van je auto.

  9. Bonnetje (kas) kwijt
    "Uuuhhh ik had een bonnetje maar kan hem niet meer vinden, ik weet nog dat het ongeveer € 40,- was. Nou dan neem ik toch 21% of 9% mee als voorbelasting, ik heb het immers betaald". Niet doen! Ga niet rotzooien, géén bon is géén voorbelasting, bij controle heb je écht wat uit te leggen.

  10. Gebruik van betaaldatum
    Als je gebruik maakt van het ‘factuurstelsel’ bepaald de factuurdatum in welk kwartaal de factuur valt voor de btw-aangifte. Ga niet schuiven met de btw door de betaaldatum te gebruiken. De meeste zzp’ers vallen onder het factuurstelsel, wissel dus niet van werkwijze en gebruik het factuurstelsel en kasstelsel niet door elkaar heen.

  11. Buitenlandse btw
    Voor inkoopfacturen uit het buitenland en verkoopfacturen naar het buitenland gelden vaak afwijkende regels. Er zijn diverse zaken die van invloed zijn op het bepalen van de btw. Denk aan het land, het type product of dienst etc. Vaak moet je de btw aangeven maar mag je deze ook weer aftrekken als ‘voorbelasting’. Stem jou situatie af met je boekhouder of accountant zodat je zeker weet dat je de juiste regels toepast, pas geen natte-vinger-werk toe.

  12. Gebrek aan structuur & overzicht
    De laatste en zeker niet de minst belangrijke fout. Het gebrek aan structuur en overzicht. Wees gedisciplineerd, houd je inkomsten en uitgaven op een gestructureerde manier bij. Organiseer je administratie zo dat je makkelijk alles terug kan vinden, op klant, op datum etc. digitaal of desnoods nog op papier in de map… Werk je administratie op gezette tijden bij, dat voorkomt dat je op het laatste moment nog een berg werk moet verzetten voor je btw-aangifte!

Esther toont de app

Enthousiast? Ervaar zelf
het gemak van MoneyMonk

Stap nu over van boekhouden in Excel naar ons gebruiksvriendelijke boekhoudprogramma!

De eerste 30 dagen gratis, geen betaalgegevens nodig

Aan het einde van deze pagina nog vragen?

Schakel dan hulp in van onze Support Monks

support@moneymonk.nl

Heb je een vraag over MoneyMonk?
Je kan ons ook e-mailen.

085 30 30 800

Op werkdagen bereikbaar:
9:00 - 12:30 en 13:30 - 17:30
moneymonk-team-photo