Benieuwd hoe je de bijtelling van een zakelijke auto in de boekhouding kunt opnemen? Het antwoord is eenvoudig: de bijtelling hoort niet thuis in de online administratie die je bijhoudt. Je hoeft die daar niet te boeken, omdat het gaat om privé-kosten die je maakt voor het feit dat je de auto naast zakelijk jaarlijks ook meer dan 500 kilometer privé maakt.

Het betekent in de praktijk dat de bijtelling niets met de inkomsten of kosten voor de onderneming te maken heeft, waardoor die niet thuis horen in de online administratie. In plaats daarvan kun je ze afhankelijk van de rechtsvorm van je onderneming verwerken via de salarisstrook of de aangifte inkomstenbelasting.

Niet in de online administratie

De online administratie is er om de zakelijke kosten die je maakt voor een auto bij te houden. Maak je gebruik van lease? Dan kun je afhankelijk van het type lease op verschillende manieren kosten boeken in het online boekhoudprogramma.

Ook op het moment dat je een kilometervergoeding berekent voor de zakelijke ritten met een privé auto kun je die kosten opvoeren in de onderneming, al is er in dat geval geen sprake van bijtelling.

Indien je bijtelling betaalt over een zakelijke auto betekent dit dat je de auto zakelijk hebt aangeschaft. De autokosten die je zakelijk maakt kun je dan boeken, voor de bijtelling is dat niet nodig. De Belastingdienst behandelt de bijtelling als ‘extra inkomen’ dat je als ‘werknemer’ of ondernemer met een eenmanszaak ontvangt, waardoor je daar in privé belasting over dient te betalen.

Bijtelling voor de BV of een eenmanszaak

Hoe je de bijtelling wel dient te verwerken in de administratie is afhankelijk van het type rechtsvorm dat je hebt. Wanneer er sprake is van een BV kun je dit doen via de Salarisstrook. Het is met name in dat geval verstandig om je boekhouder of accountant daar goed naar te laten kijken, om te voorkomen dat je de verkeerde regels toepast of dat je de regels wellicht verkeerd toepast.

Heb je een eenmanszaak of een vereniging onder firma? In die gevallen kun je de bijtelling opgeven in de Aangifte Inkomstenbelasting. Dat is over het algemeen wat minder ingewikkeld. Toch valt het ook daar bij twijfel aan te raden om er een financieel specialist naar te laten kijken.

Esther toont de app

Enthousiast? Ervaar zelf
het gemak van MoneyMonk

Stap nu over van boekhouden in Excel naar ons gebruiksvriendelijke boekhoudprogramma!

De eerste 30 dagen gratis, geen betaalgegevens nodig

Aan het einde van deze pagina nog vragen?

Schakel dan hulp in van onze Support Monks

support@moneymonk.nl

Heb je een vraag over MoneyMonk?
Je kan ons ook e-mailen.

085 30 30 800

Op werkdagen bereikbaar:
9:00 - 12:30 en 13:30 - 17:30
moneymonk-team-photo