Wanneer is een accountant verplicht?

Wanneer is een accountant verplicht?
Is een accountant eigenlijk verplicht voor jou als zzp’er of met een MKB-bedrijf? Wettelijk geldt er meestal geen verplichting, behalve als je een ‘middelgroot’ tot ‘groot’ MKB-bedrijf hebt. Hoe dat precies zit? Dat leggen we je uit.
Houd bovendien rekening met het verschil tussen een accountant en een boekhouder. Een boekhoudkantoor is nooit verplicht, voor geen enkele ondernemer. Wel kan het heel handig zijn om ermee samen te werken. De accountant is in sommige gevallen wél verplicht, maar meestal niet als zzp’er en ook niet met een klein MKB-bedrijf.
Accountant niet verplicht voor zzp’ers
Een account is voor jou als zzp’er of MKB-ondernemer meestal niet verplicht.
Een verplichting geldt namelijk alleen als voor jouw bedrijf de wettelijke controleplicht geldt. Dit betekent dat je de administratie wettelijk verplicht moet laten controleren. Een accountant stelt dan vast of de administratie ‘klopt’.
Als zzp’er en als (kleine) MKB-ondernemer mag je de administratie gewoon zelf bijhouden.
Wel moet je ervoor zorgen dat de boekhouding voldoet aan de verplichtingen die de Belastingdienst stelt.
Het is belangrijk dat je administratie juist en volledig is.
Daarnaast moet de administratie minimaal het volgende bevatten:
Verkoop- en inkoopfacturen, plus de (kassa)bonnen
Kas- en bankadministratie; dus alle financiële transacties
Contracten en afspraken, zoals huurovereenkomsten, leningen en samenwerkingen
Optioneel moet je ook de loonadministratie en voorraadadministratie bijhouden, als dat van toepassing is op jouw bedrijf.
Zorg dat je de administratie minimaal 7 jaar bewaart (10 jaar voor onroerende zaken).
Tip: in MoneyMonk bewaren we de administratie veilig voor je in de cloud. Zo weet jij zeker dat de originele facturen, banktransacties en andere documenten niet kwijt kunnen raken.
Een andere verplichting die de Belastingdienst stelt is dat je op tijd aangiftes doet, die je naar waarheid invult. Het gaat om de btw-aangifte voor de omzetbelasting en om de aangifte inkomstenbelasting (of de vennootschapsbelasting, als je een BV hebt).
De Belastingdienst verplicht je dat de administratie makkelijk te controleren moet zijn.Het is belangrijk dat je de btw-afdrachten, de winst en de kosten en de aftrekposten makkelijk kunt laten controleren.
Wettelijk verplicht voor middelgroot tot groot MKB
Maar, wanneer is een accountant dan wel verplicht? Die verplichting geldt volgens de Wet op de jaarrekening (artikel 2:393 BW) voor het MKB als er sprake is van een ‘middelgroot’ of ‘groot’ bedrijf.
Dit zijn bedrijven die:
Minimaal 15 miljoen euro omzet per jaar maken
Minimaal 7,5 miljoen euro op de balans hebben staan
Minimaal 50 werknemers in dienst hebben
Pas als je bedrijf aan minimaal twee van de drie voorwaarden voldoet (gedurende twee opeenvolgende jaren) ben je controleplichtig. Dat betekent dat je de jaarrekening door een accountant moet laten controleren.
Bij bedrijven waarvoor deze verplichting geldt zal de accountant de jaarrekening controleren. Een accountantskantoor beoordeelt op die manier of de jaarrekening een ‘getrouw beeld’ geeft van de financiële situatie van de onderneming. Met andere woorden, of de administratie ‘klopt’.
Na de controle zal de accountant een accountantsverklaring afgeven.
Dat is mogelijk op 4 verschillende manieren:
Goedkeurende verklaring: de jaarrekening klopt
Beperkte verklaring: er zijn kleine afwijkingen gevonden
Oordeelonthouding: te weinig basis om een oordeel te vellen
Afkeurende verklaring: de jaarrekening klopt niet
Daarnaast zal de accountant de financiële processen en risicobeheersing binnen de organisatie beoordelen. Deze verplichting geldt alleen voor middelgrote en grote bedrijven, om de regeldruk voor het MKB zo beperkt mogelijk te houden.
Door de bank verplicht bij financieringen en investeringen
Een accountant is niet wettelijk verplicht zolang je zzp’er bent of geen middelgroot of groot MKB-bedrijf hebt. Maar los van die wettelijke plicht kunnen er wel andere verplichtingen gelden.
Wil je bijvoorbeeld een financiering aanvragen om een investering te doen? De kans is groot dat een bank of een andere financier een accountantsverklaring vraagt. Op die manier geldt er toch een verplichting, omdat je anders geen financiering kunt aanvragen.
Als een bank vraagt om een accountantsverklaring gaat het vaak om een ‘samenstellingsverklaring’. De verklaring toont aan dat een accountant de jaarrekening heeft opgesteld, op basis van de gegevens die je als bedrijf hebt aangeleverd. Let op: de samenstellingsverklaring is wat anders dan de accountantsverklaring die geldt voor bedrijven die controleplichtig zijn. De samenstellingsverklaring verklaart dat de accountant de jaarrekening heeft opgesteld, maar garandeert niet de controle door een accountant.
Zowel banken als investeerders zullen in veel gevallen vragen om zo’n samenstellingsverklaring. Je bent op die manier ‘verplicht’ om deze op te laten stellen, en de jaarrekening op te laten stellen door een accountant.
Vraag je geen financiering aan of vraagt de bank of investeerder niet om deze verklaring?
Dan is een accountant niet verplicht, dus kun je als zzp’er of (kleine) MKB-ondernemer gewoon zelf de boekhouding doen. Of samen met een boekhouder of een accountant natuurlijk, op vrijwillige basis.
Niet verplicht, wel handig
Een accountant is niet verplicht voor jou als zzp’er en meestal ook niet voor MKB-bedrijven.
Toch kan het wel handig zijn om een accountant of een boekhoudkantoor in te schakelen. Je kunt daar op verschillende manieren mee samenwerken. Dus wil je de administratie helemaal uitbesteden? Of in ieder geval iemand mee laten kijken naar de boekhouding?
In de beide gevallen levert het minimaal twee voordelen op:
Fouten vermijden
Een klein foutje in de administratie kan grote gevolgen hebben. Een verkeerde btw-aangifte of een aangifte inkomstenbelasting kan leiden tot een boete door de Belastingdienst. Daarnaast kunnen fouten leiden tot verkeerde inzichten, waardoor je niet goed weet hoe je er financieel voor staat. Bovendien kan het veel tijd kosten om een fout op te sporen en te herstellen. Vooral aan het eind van het boekjaar tijdens de jaarafsluiting lopen veel zzp’ers tegen foutjes aan, bijvoorbeeld als de balans niet blijkt te kloppen. Dat is zonde van je tijd.Tijd besparen
Ook zonder foutjes in de administratie kun je met een accountant veel tijd besparen. Geef je de tijdrovende taken uit handen? Of laat je een accountant meekijken om te controleren of het allemaal klopt? Dan houd jij tijd over om op je bedrijf te focussen. Je hoeft niet bezig te zijn met de administratie, maar kunt werken aan nieuwe klanten of aan de opdrachten voor bestaande klanten.
Daarnaast geeft het veel zzp’ers en andere ondernemers rust als ze samenwerken met een accountant of een boekhoudkantoor. Er kijkt iemand met je mee die controleert of de administratie klopt en of deze voldoet aan de eisen van de Belastingdienst. Dat is een fijn gevoel.
Tip: kies online de specialist die je zoekt. Of laat ons de perfecte match voorstellen. Vind de accountant die je zoekt