Als (dienstverlenend) ZZP’er ga je vaak bij je klanten op bezoek. Het contact met de klant is belangrijk, ze moeten je gezicht zien. Je wilt graag netjes voor de dag komen en daar hoort natuurlijk een representatieve auto bij. In dit artikel leggen we je twee zakelijke lease-varianten uit, Financial Lease en (Full) Operational Lease.
Wat feiten op een rij...
De Nederlandse ZZP’er kiest niet vaak voor lease. Reden: je zit vaak langere tijd aan een contract vast terwijl je financiële horizon vaak niet zover reikt. Het aantal ZZP’ers met een leaseauto is in het afgelopen jaar gestegen van 5,2% naar 6,4%, maar nog altijd heeft maar 1 op de 16 ZZP’ers een leaseauto. ZZP’ers met een leaseauto kiezen vaker voor Financial Lease (41,7%), dan voor Operational Lease (33,3%), het restant dat overblijft zijn andere vormen van lease zoals bijvoorbeeld FlexLease. Om de belangrijkste verschillen goed te kunnen uitleggen richten we ons in dit artikel uitsluitend op de twee grootste en daarmee belangrijkste varianten.
Wat is (Full) Operational Lease?
Het grote voordeel van (Full) Operational Lease schuilt eigenlijk al in de naam van het lease-product, ‘volledig operationeel ontzorgen’. Voor een vast bedrag per maand gedurende een afgesproken looptijd en een afgesproken maximum te rijden kilometers per jaar krijg je de beschikking over de auto van je keuze. Bij Operational Lease zijn vaak alle kosten in de maandelijkse leaseprijs inbegrepen, denk hierbij aan: brandstof, onderhoud, vervangend vervoer, wegenbelasting, verzekeringen etc etc. Als ZZP’er weet je dus exact wat het kost om jouw auto te kunnen rijden zonder dat je voor vervelende financiële verrassingen komt te staan.
Nadelen van Operational Lease
Je ben geen eigenaar van het voertuig, daarnaast zit je vast aan een vaak lange contractperiode, vaak minimaal 36 maanden. Daarnaast dien je aan het einde van de contractperiode de auto weer in te leveren bij de lease-maatschappij.
Wat is Financial Lease?
Ook voor deze vormen van Lease geldt eigenlijk hetzelfde de naam doet al een hoop vermoeden. Financial Lease is niets anders dan dat een bank of leasemaatschappij bereid is jou een zak met geld te lenen waarbij je tegen afgesproken condities de lening weer terug betaald. Het grote voordeel hiervan is dat het voertuig wel je eigendom is en dat je deze na afloop van het leasecontract met de bank of leasemaatschappij niet weer hoeft in te leveren. De auto inclusief restwaarde is aan het einde van de looptijd van jou. Het is dus puur een financieel product om de aanschaf van de auto te kunnen bekostigen.
Nadelen Financial Lease
In tegenstelling tot Operational Lease dien je bij Financial Lease alles zelf te regelen de leasemaatschappij geeft alleen de zak met geld om de auto te kopen, de rest moet je zelf uitzoeken, denk hierbij aan: brandstof, onderhouderhoud, wegenbelasting, verzekering etc etc.
Wil je dus duidelijkheid, financiele stabiliteit en volledige ontzorging dan is Operational Lease de beste keuze. Wil je graag meer vrijheid en flexibiliteit dan biedt Finacial Lease jou een goede oplossing. Misschien overbodig om te melden maar de maandprijzen vergelijken van Operational of Financial lease is dus appels met peren vergelijken...
In algemene zin is het grote voordeel van leasen dat de lease-maatschappij de aanschaf van het voertuig financiert. Veel ZZP’ers hebben simpelweg de aanschafwaarde niet op de plank liggen, daarnaast geldt dat ook al heb je het geld wel je zelf liquide blijft. Je spaarcenten kun je achter de hand houden voor andere dingen.
Het nadeel van lease is net zoals dat bij andere vormen van geld lenen het geval is 'geld lenen kost geld’. De totale kosten over de gehele looptijd zijn bij lease altijd hoger dan dat je de auto zelf had gekocht met eigen middelen...