Mag je de kosten van een zakenlunch (volledig) ten laste van de winst boeken?
Voor de meeste ZZP'ers is het antwoord 'nee'.
Hieronder een uitleg van de werking en het hoe en waarom.
In de regel is het zo dat je alle kosten die je bedrijfsmatig maakt, volledig mag aftrekken van de winst. Een zakenlunch (Eten en drinken) valt onder de post ‘Zakenlunch of -diner (in horeca)’ en daarvoor gelden andere regels dan voor ‘gewone’ bedrijfskosten. De kosten van een zakenlunch mogen wel worden opgevoerd als bedrijfsmatige kosten, maar niet volledig.
Er zijn twee situaties:
- Drempelbedrag maar daarna volledige aftrek
Tot de drempel van € 4.500,- zijn kosten voor lunches niet aftrekbaar. Als je over deze drempel heen gaat dan mag je over het meerdere 100% van de kosten ten laste van de winst opvoeren. - Geen drempelbedrag maar beperkte aftrek
Bij deze variant mag je 80 % (73,5% voor 01-01-2017) opvoeren als kosten en ten laste van de winst boeken. Het restant 20% (26,5%) is dan voor eigen rekening, 'Privé-gebruik'. Hiervoor kan je de standaard grootboekrekening 'Zakenlunch- of diner (in horeca)' voor gebruiken in MoneyMonk.
De meeste ZZP’ers halen het drempel bedrag van situatie 1 niet. Om die reden is voor hen optie 2: ‘Geen drempelbedrag maar beperkte aftrek’ het meest aantrekkelijk.
Hoe je de correctie van 26,5% boekt en verwerkt lees je hier.