Starten met boekhouden als ZZP’er: 7 tips om niets te vergeten
Je gaat starten als zzp’er. Of je werkt al even zelfstandig en moet gaan starten met de boekhouding. Wat de aanleiding ook is, het is belangrijk om de boekhouding goed te doen. En vooral niets over het hoofd te zien.
Daarom leggen we je uit wat erbij komt kijken. Om niets te vergeten, het goed voor jezelf in te richten en het daarmee zo makkelijk mogelijk te maken. En dat kan met een boekhoudprogramma of je kunt het zelf doen. In beide gevallen is het belangrijk om uit te gaan van:
Een goede voorbereiding
De administratie die klopt
Tijdige belastingaangiften
Je voldoet dan netjes aan de verschillende regels en richtlijnen van de Belastingdienst. Het is namelijk belangrijk dat je een ‘goede administratie’ bijhoudt, waaruit duidelijk wordt welke inkomsten je genereert en welke kosten je maakt. Hiervoor gelden geen specifieke eisen. Wel moet de Belastingdienst met je mee kunnen kijken tijdens een controle, om inzicht te krijgen in de financiële prestaties van jouw bedrijf.
Bovendien is het ook voor jezelf belangrijk om de boekhouding goed bij te houden. Je zorgt er daarmee als zzp’er voor dat je weet wat erin komt en wat er aan de andere kant uit gaat. Je voorkomt op die manier dat de kosten ongemerkt te hoog oplopen, waardoor je een verkeerd beeld krijgt van bijvoorbeeld investeringen die je kunt doen.
Deel 1: Een goede voorbereiding
Je wilt als zzp’er in ieder geval zorgen voor een goede voorbereiding. Het maakt de administratie een stuk makkelijker, dankzij het werk dat je daarvoor alvast gedaan hebt.
Dat begint al voordat je start met ondernemen. Je mag van de Belastingdienst namelijk zakelijke kosten verrekenen die je maakt tot 5 jaar vóórdat je start met jouw bedrijf. Dus schaf je alvast een bureaustoel aan? Of investeer je in software die je nodig hebt om jouw activiteiten te kunnen uitvoeren? Als het gaat om zakelijke kosten is het belangrijk om daarvan de bonnetjes en facturen te bewaren.
Daarnaast is het verstandig om op tijd een zakelijke rekening te openen, iets waarvoor je ook weer kosten maakt. En kies je een boekhoudprogramma? Dan zorg je er daarmee voor dat je de voorbereiding netjes op orde hebt. Jij weet op die manier zeker dat je er alles aan doet om de boekhouding straks goed bij te houden, precies zoals de Belastingdienst dat graag van je ziet als zzp’er.
Dit zijn de drie belangrijkste tips voor een goede voorbereiding om te starten met de zzp boekhouding:
Bonnetjes en facturen bewaren
Een zakelijke rekening openen
Het boekhoudprogramma kiezen
1. Bonnetjes en facturen bewaren
Het is belangrijk om de bonnetjes en facturen te bewaren van kosten die je al maakt, vóórdat je jouw bedrijf hebt ingeschreven. Dus startte je jouw bedrijf op 1 januari van dit jaar? Maar heb je in december van het jaar ervoor bijvoorbeeld al een aantal aankopen gedaan? Je mag die kosten zakelijk inbrengen, als ‘aanloopkosten’. Het zijn kosten die je maakt in de aanloop van het opstarten van jouw bedrijf. Je mag dit doen met alle zakelijke kosten die je maakte tot 5 jaar voordat je daadwerkelijk van start ging. De startdatum is de dag waarop je jouw bedrijf inschreef bij de Kamer van Koophandel.
Voorbeelden van aanloopkosten:
Marktonderzoek
Deed je onderzoek om de markt waarin je wilt ondernemen beter te begrijpen? Misschien heb je gegevens gekocht of zelfs een specialist ingehuurd die je heeft geholpen met het onderzoek. In de beide gevallen maak je kosten in de aanloopperiode voor jouw bedrijf. Die kosten mag je zakelijk inbrengen, zodat je ze kunt verwerken tijdens de (eerste) btw-aangifte en bij de aangifte inkomstenbelasting.
Opleiding
Volgde je een opleiding of een training om je te ontwikkelen binnen jouw vakgebied? Dat zijn heel duidelijke aanloopkosten, die je hebt gemaakt om met jouw bedrijf te starten. Zorg er net als bij de andere kosten uiteraard wel voor dat je hier een bonnetje of een factuur van hebt. Op die manier kun je de kosten netjes verantwoorden, om aan te geven waaraan je het geld zakelijk hebt uitgegeven.
Kantoormeubelen
Korter voordat je gaat starten denk je waarschijnlijk alvast na over de manier waarop je straks gaat werken. Dat vraagt om een goede laptop en andere apparatuur, net als om een bureau en een bureaustoel. En bijvoorbeeld een ladekast of een andere kast waar je de belangrijke documenten en gegevens in kwijt kunt. Al die kosten maak je zakelijk, om goed te kunnen werken. Als je daar de bonnetjes en facturen van bewaart kun je die weer gebruiken om de btw daarvan terug te vragen en het als zakelijke kosten te boeken.
Uiteraard kun je ook andere kosten zakelijk boeken, mits je daar de bonnetjes en facturen van bewaart. En het om zakelijke uitgaven gaat natuurlijk, die je doet om met jouw bedrijf te kunnen starten.
Tip: het is vervolgens sowieso belangrijk om de bonnetjes en facturen te bewaren van zakelijke aankopen die je doet, ook als je eenmaal gestart bent met jouw bedrijf. Daarmee verantwoord je de uitgaven die je doet. Je kunt daarmee aan de Belastingdienst aantonen dat het inderdaad gaat om zakelijke aankopen. De kosten daarvoor mag je aftrekken van de winst. Dit verlaagt de inkomstenbelasting die je uiteindelijk betaalt. Bovendien mag je tijdens de btw-aangifte de betaalde btw aftrekken, dus heb je dubbel voordeel.
2. Een zakelijke rekening openen
Om goed te starten met jouw boekhouding als zzp’er wil je jouw uitgaven en inkomsten goed bijhouden. En wil je die het liefst scheiden van de betalingen die je privé doet. Daarom open je een zakelijke bankrekening.
Tip: je bent niet verplicht om een zakelijke rekening te openen. Het is wel veel makkelijker en overzichtelijker, dus bijna alle zzp’ers doen dat om het overzicht te houden.
Met een zakelijke rekening houd je de privé uitgaven en inkomsten gescheiden van dat wat je zakelijk doet. Bovendien kun je de rekening mogelijk koppelen aan een boekhoudprogramma, om het jezelf straks een stuk makkelijker te maken.
Daarnaast profiteer je van een paar andere voordelen:
Professionele indruk
Als je facturen opstelt moet je daarop jouw rekeningnummer vermelden. Bovendien geef je aan op welke naam dat rekeningnummer staat. Het is dan wel zo professioneel als je jouw bedrijfsnaam kunt delen, in plaats van je eigen naam. Alleen om die reden is het dus al een goed idee om een zakelijke rekening aan te maken. Het komt veel professioneler over op klanten aan wie je een factuur stuurt.
Zakelijk (financieel) advies
Heb je financiële vragen of zoek je naar zakelijk advies? Met een zakelijke rekening kun je je in sommige gevallen wenden tot specifieke zakelijk specialisten. Zij kunnen met je meedenken over mogelijke investeringen en andere financiële keuzes, met de fiscale gevolgen daarvan. Zo win je advies in bij specialisten die begrijpen wat er belangrijk is voor jouw bedrijf.
Bank kiezen voor jouw zakelijke rekening
Je kunt een bank kiezen voor de zakelijke rekening die je als zzp’er wilt openen door goed te kijken naar een paar belangrijke eigenschappen:
Welke tarieven betaal je?
Zakelijk bankieren kost geld. Meer nog dan bij consumentenproducten betaal je kosten, bijvoorbeeld voor overschrijvingen en puur voor het gebruik van de rekening. Vergelijk de verschillende tarieven, om zeker te weten dat je hiervoor als zzp’er (in het begin) niet te veel betaalt.
Tip: veel banken bieden korting voor (startende) zzp’ers. Dat betekent dat je in ieder geval een tijd lang voordelig kunt bankieren.Hoe duurzaam onderneemt de bank?
Steeds belangrijker voor veel zzp’ers is de duurzaamheid van een bank. Waarin investeert de bank en past dat bij de voorkeuren die jij zelf hebt? Houdt de bank zich bezig met duurzaamheid, bijvoorbeeld op basis van ESG-richtlijnen? Dat is iets om in te duiken als dat voor jou (als ondernemer) belangrijk is.
Kun je een zakelijke rekening koppelen aan het boekhoudprogramma?
Meer praktisch is het prettig als je de zakelijke rekening kunt koppelen aan een boekhoudprogramma. Dankzij een bankkoppeling weet je zeker dat de administratie er een stuk makkelijker op wordt. Je hoeft niet zelf steeds alle betalingen te verwerken. In plaats daarvan zorg je er gewoon voor dat dit automatisch wordt overgenomen. Zo klopt jouw administratie, heb je daar minder omkijken naar en maak je handig gebruik van een innovatieve bank.
Daarnaast kun je letten op een eventueel filiaal bij je in de buurt en bijvoorbeeld de online gebruiksvriendelijkheid. Heb je flexibele mogelijkheden als zzp’er en kun je makkelijk aanpassingen doen, bijvoorbeeld om tijdelijk de limiet van een betaalrekening te verhogen?
Tip: wil je de btw-bedragen die je moet afdragen of de inkomstenbelasting over de verschillende maanden alvast apart houden? Open een zakelijke spaarrekening. Daarop kun je de bedragen zetten die je nog moet afdragen of betalen. Je voorkomt daarmee dat je uiteindelijk voor verrassingen komt te staan. In plaats daarvan is het geld beschikbaar, zodat je dit zonder problemen kunt overmaken.
3. Het boekhoudprogramma kiezen
Voordat je daadwerkelijk kunt starten met de boekhouding als zzp’er is het natuurlijk belangrijk dat je daar een boekhoudprogramma voor kiest. Of dat je een andere oplossing vindt, om het handmatig te gaan bijhouden.
Houd er rekening mee dat een aantal zaken belangrijk zijn in een goede boekhouding:
Facturen opstellen
Je gebruikt een boekhoudprogramma of een ander programma om facturen op te stellen. Houd er rekening mee dat dit meer tijd kost als je de verschillende gegevens steeds handmatig moet invoeren. Een administratieprogramma kan je helpen dit te automatiseren. Dat scheelt veel tijd, vooral als je straks meer facturen gaat opstellen als zzp’er.
Inkomsten en uitgaven bijhouden
Het is binnen de administratie als zzp’er heel belangrijk om de inkomsten en uitgaven bij te houden. Dit is het hart van de administratie. Het gaat aan de ene kant om de verkoopfacturen die je stuurt. Daarmee houd je bij welke omzet je maakt, en welke bedragen je dus zal ontvangen. Aan de andere kant zet je daar de inkoopfacturen tegenover. Dit zijn de kosten die je zakelijk maakt, zowel om te investeren als voor lopende kosten en voor de eventuele inkoop.
Banktransacties verwerken
Op basis van de verkoopfacturen en inkoopfacturen doe je zakelijk transacties. Je ontvangt bedragen van klanten of opdrachtgevers. Aan de andere kant doe je betalingen aan leveranciers. Het is belangrijk om die banktransacties te koppelen aan de facturen zoals je die hebt opgesteld en ontvangen. Daarmee verantwoord je de verschillende betalingen, zodat het onderaan de streep straks allemaal klopt.
Btw-aangifte voorbereiden
Op basis van de inkomsten en uitgaven in een kwartaal doe je bij de Belastingdienst de btw-aangifte. Je draagt btw af over de bedragen die je hebt ontvangen. Andersom kun je btw verrekenen (of terugkrijgen) over de zakelijke uitgaven die je in die periode deed. Een boekhoudprogramma kan de verschillende bedragen voor je verzamelen en daarmee de aangifte alvast voorbereiden.
Jaarrekening met winst- en verliesrekening en de balans
Ten slotte is het aan het eind van het jaar belangrijk om de jaarrekening op te stellen. Dat betekent dat je als zzp’er in de boekhouding wilt zorgen voor een winst- en verliesrekening en de balans. Het zijn de optelsommen van alles wat je in een jaar tijd hebt gedaan, aan inkomsten en uitgaven. Een boekhoudprogramma houdt dit automatisch voor je bij. Dat voorkomt fouten. Bovendien hoef je er relatief weinig tijd in te steken.
Kies een boekhoudprogramma of een andere oplossing waarmee je het bovenstaande eenvoudig kunt doen. Dat bespaart veel tijd en voorkomt fouten. Op die manier weet je dat het klopt, terwijl jij je kunt richten op de kern van jouw bedrijf. Je kunt werken aan het werk voor klanten, dus dat doen waar je goed in bent.
Deel 2: Aan de slag met de administratie
Als je een zakelijke rekening hebt en een boekhoudprogramma hebt gekozen kun je daadwerkelijk aan de slag met de administratie. Het is belangrijk om dat goed te doen, netjes volgens de richtlijnen die de Belastingdienst daarvoor hanteert.
Die richtlijnen gelden vooral voor het opstellen van facturen. Een factuur moet aan een aantal factuureisen voldoen. Alleen op die manier gebruik je de juiste gegevens en lukt het om de administratie ‘goed’ bij te houden. Daarnaast is het belangrijk om de betalingen te boeken, zowel de bedragen die je ontvangt als die je betaalt.
Wij leggen je van deze twee stappen uit wat er belangrijk is en waar je rekening mee moet houden:
Facturen maken
Betalingen boeken
4. Facturen maken
Je gaat facturen maken als zzp’er. Het is een belangrijk onderdeel van de boekhouding. Hiermee zorg je ervoor dat je jouw diensten of de producten die je levert in rekening kunt brengen bij klanten waarvoor je werkt.
Het is belangrijk dat jouw facturen voldoen aan de factuureisen die de Belastingdienst stelt:
Jouw eigen bedrijfsgegevens
Bedrijfsnaam
Volledige adres (straat, huisnummer + toevoeging, postcode & plaats)
BTW-nummer
Algemene gegevens
Factuurnummer
Factuurdatum
Datum waarop je de producten of diensten geleverd hebt
Hoeveelheid en soort geleverde producten/goederen
De aard en soort geleverde diensten
Gegevens van jouw klant
Bedrijfsnaam
Volledige adres (straat, huisnummer + toevoeging, postcode & plaats)
Overige gegevens
Voor elk Btw-tarief of vrijstelling moet op de factuur staan:
Prijs per stuk of prijs per eenheid, exclusief BTW
Het toegepaste Btw-tarief (21%, 9% of 0%)
De totale prijs/vergoeding (exclusief BTW)
Het BTW bedrag (regelniveau)
Zorg ervoor dat je jouw facturen op een heldere en duidelijke manier opstelt. Uiteraard is het belangrijk om alle gegevens netjes te vermelden. Daarnaast wil je ervoor zorgen dat de aandacht uitgaat naar de onderdelen die voor jouw klant belangrijk zijn.
Het gaat bijvoorbeeld om:
Jouw rekeningnummer (IBAN)
Je wilt zeker weten dat de klant of opdrachtgever het bedrag overmaakt naar de juiste bankrekening. Daarom vermeld je jouw IBAN, het liefst opgedeeld in combinaties van steeds een paar cijfers. Schrijf jouw rekeningnummer dus als NL01BANK 01234 56 789 in plaats van NL01BANK0123456789. In dat laatste geval wordt het namelijk al lastiger als er vier of vijf nullen achter elkaar staan. Sowieso is het risico op fouten daarmee veel groter, omdat de leesbaarheid voor ontvangers lager is.
Het factuurnummer
Net zo belangrijk is het factuurnummer op de factuur. Dit is om verschillende redenen belangrijk. Allereerst verplicht de Belastingdienst om opeenvolgende factuurnummers te gebruiken. Op die manier valt bij te houden welke facturen je maakte, en in welke volgorde je dat deed. Het wordt daarmee een stuk makkelijker om een factuur terug te vinden, op basis van wanneer je voor een klant werkte. Zorg er bovendien voor dat je factureert in de periode dat je werkt voor een klant, om ook daarover geen onduidelijkheid te laten ontstaan.
Daarnaast is het factuurnummer belangrijk voor je eigen informatie. Je wilt de betaling die een klant of een opdrachtgever doet natuurlijk makkelijk terugvinden in jouw overzicht met transacties. Het factuurnummer is de belangrijkste informatie, samen met eventueel het rekeningnummer van de klant.Het factuurbedrag
Ten slotte leg je de nadruk op het factuurbedrag dat je in rekening brengt. Het gaat om het bedrag inclusief btw, namelijk het totale bedrag dat de klant of opdrachtgever naar je moet overmaken. Door hier duidelijk over te zijn voorkom je dat je net een paar euro te veel of te weinig ontvangt, waardoor je dit extra zal moeten verwerken.
Tip: zet deze drie onderdelen bijvoorbeeld onderaan de factuur naast elkaar. Op die manier is meteen duidelijk wat er allemaal belangrijk is, zodat jouw klant of opdrachtgever dit niet over het hoofd zal zien.
5. Betalingen boeken
Het is belangrijk om alle betalingen netjes te boeken in de boekhouding. Dat is in het begin even wennen en lijkt misschien veel werk. Een boekhoudprogramma kan je daarbij helpen. Bovendien zal je merken dat het minder werk is dan het lijkt, als je daar wat ervaring mee opdoet.
Het is belangrijk om zowel de betalingen die je zelf doet als die je ontvangt te boeken:
Betalingen doen
Maak je zakelijke kosten of wil je iets inkopen voor jouw bedrijf? De betaling die je doet boek je op het moment dat de transactie heeft plaatsgevonden. Voor die tijd boek je de kosten al, ook als je de betaling nog niet hebt gedaan. Dat doe je met de inkoopfactuur die je daarvoor ontvangt. De transactie koppel je uiteindelijk aan de inkoopfactuur. Op die manier heb je zowel de kosten als de daadwerkelijke uitgave geboekt. De administratie klopt, dus je kunt in de boekhouding achteraf precies nagaan wat er is gebeurd.
Betalingen ontvangen
Andersom zal je betalingen ontvangen. Daarvoor stuur je in de meeste gevallen eerst een (verkoop)factuur. Die factuur neem je alvast op in de administratie, ook als je het bedrag daarvoor nog niet hebt ontvangen. Dat betekent dat je alvast omzet registreert, ook al heb je het geld nog niet op jouw rekening staan. Zodra je het bedrag daadwerkelijk ontvangt kun je die transactie koppelen aan de factuur. Daarmee verantwoord je de omzet die je in de boekhouding opneemt.
Het is belangrijk dat de transacties die je koppelt aan de facturen met elkaar kloppen. Dus is er sprake van een betalingsverschil? Maak te veel betaalde bedragen terug over. Vraag de klant om een extra betaling als er nog een bedrag ontbreekt. Bij een klein verschil (van een paar cent of een paar euro) kun je er ook voor kiezen om het als een betalingsverschil te registreren. Het is belangrijk dat je alle transacties uiteindelijk tot op de cent nauwkeurig verantwoordt. Dat doe je met de facturen en met de bonnetjes of andere documenten en gegevens die je daarvan verzamelt.
Deel 3: Aangifte doen bij de Belastingdienst
Ten slotte is het op basis van jouw boekhouding belangrijk om aangifte te doen bij de Belastingdienst. Daarmee zorg je ervoor dat je aangeeft wat je aan inkomsten hebt gehad en welke uitgaven je aan de andere kant hebt gedaan. Je geeft inzicht in de omzet en de kosten, waaruit het resultaat van jouw bedrijf volgt.
Je doet als zzp’er twee aangiften op basis van jouw boekhouding. Het gaat om de btw-aangifte en om de aangifte inkomstenbelasting. Met die twee aangiften laat je de Belastingdienst precies weten hoe het financieel gaat en hoe je er aan het eind van het jaar voor staat.
Wij leggen je van de beide aangiften uit wat er belangrijk is en hoe je daarvoor zorgt:
Btw-aangifte per kwartaal
Aangifte inkomstenbelasting per jaar
6. Btw-aangifte per kwartaal
De btw-aangifte doe je standaard per kwartaal. Dat betekent dat je in de maand die volgt op een kwartaal aangifte doet over de omzet en kosten van de drie maanden daarvoor. Stel dat je op 1 januari start met jouw bedrijf. Je doet dan in april aangifte over de maanden januari, februari en maart. Het is belangrijk dat het bedrag dat je (eventueel) aan btw moet afdragen voor eind april op de rekening van de Belastingdienst staat.
Met de btw-aangifte geef je aan hoeveel omzet je hebt gemaakt in de drie maanden waar het om gaat. Bovendien splits je dit uit in de verschillende btw-tarieven en geef je apart aan wat je eventueel hebt geleverd aan het buitenland. Aan de andere kant geef je aan wat je aan zakelijke kosten hebt gemaakt en hoeveel btw je daarover hebt betaald. De twee bedragen mag je met elkaar verrekenen.
Dit zijn de onderdelen van de btw-aangifte. De meeste zzp’ers hoeven alleen de onderdelen 1a en 5b in te vullen. De andere rubrieken gelden voor specifieke situaties:
1. Omzet, verkopen en privé
1a Leveringen/diensten belast met hoog tarief
1b Leveringen/diensten belast met laag tarief
1c Leveringen/diensten belast met overige tarieven, behalve 0%
1d Privégebruik
1e Leveringen/diensten belast met 0% of niet bij u belast
2. Verlegging
2a Leveringen/diensten waarbij de omzetbelasting naar u is verlegd
3. Export
3a Leveringen naar landen buiten de EU (uitvoer)
3b Leveringen naar of diensten in landen binnen de EU
3c Installatie/afstandsverkopen binnen de EU
4. Import
4a Leveringen/diensten uit landen buiten de EU
4b Leveringen/diensten uit landen binnen de EU
5. Samenvatting en totalen
5a Omzetbelasting (rubrieken 1 t/m 4)
5b Voorbelasting
5c Subtotaal (rubriek 5a min 5b)
5d Vermindering volgens de kleineondernemersregeling
Tip: kies je een boekhoudprogramma dat alvast rekening houdt met de verschillende rubrieken? Op het moment dat jij een factuur opstelt komen de bedragen alvast op de juiste plekken terecht. Dat bespaart je veel tijd tijdens de aangifte. Je hoeft alleen de bedragen die er staan maar over te nemen en op de juiste plek bij de Belastingdienst in te vullen. Op die manier bespaar je tijd én voorkom je kostbare fouten.
Je bent zelf verantwoordelijk voor de btw-aangifte. Dat betekent dat je deze op tijd moet doen én dat de bedragen die je invult kloppen. Indien je een fout maakt kun je dat het volgende kwartaal herstellen door een wijziging (suppletie) door te geven. Zo zorg je ervoor dat het aan het eind van het jaar onderaan de streep toch allemaal weer klopt.
Maak voor jezelf reminders aan om de btw-aangifte te doen en om het eventueel af te dragen bedrag op tijd aan de Belastingdienst over te maken. Daarmee voorkom je dat je het een keer vergeet. De eerste keer krijg je daarvoor een waarschuwing. Bij een volgende keer is de kans groot dat de belastinginspecteur je een boete oplegt. Dat betekent dat je een boete betaalt over het bedrag waarover je niet op tijd aangifte deed.
Let op: ook in een kwartaal waarin je geen omzet maakte en geen zakelijke kosten maakte is het belangrijk om btw-aangifte te doen. Je geeft in dat geval aan dat de omzet en de kosten ‘nul’ waren. Je doet wél aangifte, omdat je niet bent vrijgesteld van de btw-aangifte. Indien je geen aangifte doet kun je daar dus alsnog een boete voor krijgen van de Belastingdienst.
Tip: verwacht je als ondernemer jaarlijks minder dan 20.000 euro omzet te maken? Je kunt je aanmelden voor de kleineondernemersregeling (KOR). Je hoeft dan geen btw-aangifte te doen. Houd er rekening mee dat je geen btw in rekening mag brengen aan klanten en opdrachtgevers. Andersom kun je geen btw aftrekken van de zakelijke aankopen die je doet.
7. Aangifte inkomstenbelasting per jaar
Het is daarnaast belangrijk om eens per jaar aangifte inkomstenbelasting te doen. Dat doet iedere zzp’er en ook iedereen in loondienst. In dit geval doe je aangifte als ondernemer.
Het betekent in de praktijk dat je in het voorjaar een uitnodiging van de Belastingdienst ontvangt, om aangifte te doen over het voorgaande boekjaar. Dus was je vorig jaar ondernemer? Dan krijg je in het begin van het jaar daarop de uitnodiging. Het is belangrijk om op te geven welke omzet je maakte met jouw bedrijf, welke kosten je maakte en welke winst (of welk verlies) er op die manier overbleef.
Je gebruikt de gegevens uit de winst- en verliesrekening en uit de balans van jouw bedrijf. Je bent als zzp’er niet verplicht om een jaarrekening op te stellen. Tegelijkertijd heb je die gegevens wel nodig voor de aangifte inkomstenbelasting. Het is daarom verstandig om de jaarrekening op te stellen, zodat je de gegevens over kunt nemen tijdens de aangifte.
Het is belangrijk dat de balans klopt en dat de winst- en verliesrekening inzicht geeft in de omzet, de kosten en de winst (of het verlies). Controleer in jouw boekhoudprogramma of het andere programma dat je gebruikt vooraf dus alvast of alles klopt.
Tip: tijdens de aangifte inkomstenbelasting als zzp’er gebruik je de boekhouding. Bovendien is het verstandig om rekening te houden met de verschillende aftrekposten die er beschikbaar zijn. Daarmee verlaag je de winst waarover je belasting betaalt. Op die manier ben je onderaan de streep voordeliger uit.