Welke rubrieken horen wel overlopend te zijn in een boekjaar?
Ben je bezig met het boekjaar afsluiten en zie je nu posten terugkomen op je balans, dan kan het zijn dat het één van de volgende standaard MoneyMonk grootboekrekeningen is. Deze worden automatisch gebruikt om de boekhouding in balans te houden, en kunnen ervoor zorgen dat er posten zijn die “overlopen” naar een nieuw boekjaar. In dit helpartikel vind je meer informatie over de standaard grootboekrekeningen en waarom deze overlopen.
Leveranciers
De grootboekrekening 1400 - Leveranciers wordt standaard gebruikt om te registreren dat je vastgelegde inkoopfacturen nog moet betalen. Door een inkoopfactuur aan te maken registreer je de kosten per datum van de inkoopfactuur. Deze kan je op een later moment betalen. Om dit boekhoudkundig goed te registreren, wordt het “Nog te betalen bedrag” aan je leverancier op de balans gezet.
Klanten
De grootboekrekening 1300 - Klanten wordt standaard gebruikt om te registreren dat je vastgelegde verkoopfacturen nog moet betalen. Door een verkoopfactuur aan te maken registreer je de omzet per datum van de factuur. Je klanten betaalt de factuur op een later moment. Om dit boekhoudkundig goed te registreren, wordt het “Nog te betalen bedrag” bij Klanten op de balans gezet.
Kruisposten
Op het moment dat je geld overmaakt van en naar je eigen rekeningen, worden deze overboekingen automatisch geregistreerd op de rubriek Kruisposten. Soms zit er een vertraging bij je bank waardoor interne overboekingen soms over periodes heen kunnen vallen. Alleen in dat geval is het normaal dat de rubriek Kruisposten open blijft staan op je Balans.
Bankrekeningen
Om de boekhouding ten alle tijde in balans te houden, wordt de grootboekrekening “Te verantwoorden” gebruikt om alle transacties, je raad het al, te verantwoorden. Heb je de boekingsdatum van een transactie in de toekomst in het verleden gezet? Dan blijft deze post bij “Te verantwoorden” staan tot de datum van de transactie.
BTW Te betalen
Het hoort dat er een post van je btw “overloopt”, de aangifte van kwartaal 4 betaal je namelijk altijd in het nieuwe (volgende) boekjaar. Dit komt op je balans terug bij grootboekrekening 1840 - Btw te betalen.
Bezittingen (en Schulden)
Ook bezittingen (en mogelijk schulden) die je geactiveerd hebt op de balans blijven gewoon onderdeel van je boekhouding, en hoeven dus niet gecorrigeerd te worden.