Boekhoudprogramma
Boekhoudprogramma kiezen of benieuwd naar de mogelijkheden? We leggen je uit over de jaarrekening en hoe je de software gebruikt. Net als andere ZZP'ers, die met hun programma veel kostbare tijd besparen.
Dit doet een goed boekhoudprogramma
Wat doet een boekhoudprogramma precies? We zetten 5 van de belangrijke functies voor je op een rij:
- Facturatie
- Bankkoppeling
- BTW-aangifte
- Bonnetjes scannen
- Winst- en verliesrekening
1. Facturatie
Project opgeleverd of alvast een aanbetaling vragen? Daarvoor maak je een factuur, die je de klant opstuurt. Het liefst digitaal, zodat je eenvoudig onnodige kosten bespaart en voorkomt dat er veel tijd in gaat zitten.
Een goed boekhoudprogramma helpt je om dit eenvoudig te doen, bijvoorbeeld aan de hand van een sjabloon. Waarmee je automatisch aan de eisen voldoet, om je daar geen zorgen over te maken. En natuurlijk met jouw logo en in jouw huisstijl. Zodat je een professionele indruk maakt, met facturen die je met een druk op de knop genereert.
2. Bankkoppeling
Betaalt een klant de factuur? Je koppelt de betaling op jouw (zakelijke) rekening aan de (tot op dat moment) openstaande verkoopfactuur. Op die manier verwerk je die op de juiste wijze in de administratie.
Met handige suggesties hoeft dat in de software natuurlijk niet lang te duren. Toch kan het nog makkelijker, dankzij de bankkoppeling. Eenmaal per dag haalt de software de nieuwe betalingen op bij de bank. Om die automatisch te koppelen aan de facturen waar het om gaat. Zodat jij ze niet meer hoeft te koppelen en het boekhoudprogramma het werk voor je doet.
3. BTW-aangifte
Als kleine zelfstandige doe je waarschijnlijk ieder kwartaal BTW-aangifte. Je geeft aan de Belastingdienst op welke omzet je draaide en welke BTW je daarin inde (of nog zal innen). Aan de hand daarvan betaal je omzetbelasting, zodat je die netjes afdraagt.
Hoeveel BTW je moet afdragen hangt af van de aangifte die je doet. Met de juiste bedragen natuurlijk, waar het boekhoudprogramma je gelukkig bij kan helpen. Door alvast aan te geven welke omzet je in het kwartaal maakte. En welke BTW je daarover moet afdragen, aan de hand van de juiste BTW-percentages die je hebt opgegeven. In één overzicht, waarmee je eenvoudig fouten voorkomt.
4. Bonnetjes scannen
Tegenover de BTW die je afdraagt staat natuurlijk de vooraftrek, voor zakelijke aankopen die je doet. Bijvoorbeeld als je een nieuwe computer koopt, als je nieuwe schrijfmaterialen nodig hebt of een andere zakelijke (lunch)afspraak hebt.
Je scant de bonnetjes gewoon met een smartphone of tablet, waardoor ze automatisch in de administratie terecht komen. Handig, om ze op die manier bovendien lang genoeg te bewaren.
5. Winst- en verliesrekening
Ten slotte is het belangrijk om aan het eind van het jaar de balans op te kunnen maken met het online boekhoudprogramma. Met een winst- en verliesrekening, die je aan de hand van de boekingen automatisch kunt laten maken.
Interessant als je de verschillende opties wilt vergelijken, zodat je aan de hand van de bovenstaande 5 functies het beste programma kunt kiezen.
Programma kiezen: waarop letten?
En wil je een boekhoudprogramma kiezen, waarop let je dan? Met deze 5 functies maak je het jezelf als ZZP'er een stuk makkelijker:
- Online werken
- Support en ondersteuning
- Koppeling met de bank
- Samenwerken met de boekhouder
- Meer dan de prijs
1. Online werken
Goede boekhoudsoftware gezocht? Het is voor veel ZZP'ers heel belangrijk om online te werken. Zodat ze altijd en overal inzicht hebben of de administratie zelfs kunnen bijwerken. Ook bij de klant op locatie, in een co-workspace of gewoon vanuit huis.
Kies een programma in de cloud, zodat je altijd werkt in de meest actuele versie. En zodat je daarin bovendien kunt samenwerken met je boekhouder.
2. Support en ondersteuning
Krijg je bij het boekhoudprogramma de support en ondersteuning die je nodig hebt? Het is belangrijk om terug te kunnen vallen op een klantenservice. Die je uitlegt hoe je de boekingen moet doen. Of je kan vertellen wat er belangrijk is als je de facturen verstuurt of inkoopfacturen in de administratie wilt opnemen.
3. Koppeling met de bank
Kies een boekhoudprogramma met een koppeling met jouw bank. Zodat je de betalingen niet handmatig hoeft te verwerken. Het bespaart veel kostbare tijd en voorkomt bovendien onnodige fouten. Dankzij de automatische mogelijkheden, die ervoor zorgen dat de betalingen worden gekoppeld aan de facturen die je open hebt staan.
4. Samenwerken met de boekhouder
Wil je zeker weten dat je het goed doet in de boekhoudsoftware? Je kunt daarvoor samenwerken met een boekhouder of zelfs een accountant. Tenminste, als je kiest voor een programma dat die mogelijkheid biedt. Door samen in te kunnen loggen en na te laten kijken of je het goed doet. Of door de boekhouder het werk te laten doen, en zelf mee te kijken voor het financieel inzicht natuurlijk.
5. Meer dan de prijs
Vergelijk tenslotte op basis van meer dan de prijs. Een eenvoudig boekhoudprogramma hoeft niet meer te kosten dan enkele tientjes per maand. Soms is de goedkoopste keuze dan de beste, maar dat hoeft niet.
De kosten voor een boekhoudprogramma verdien je als ZZP'er waarschijnlijk binnen een half uur per maand terug. Dat betekent dat je de uitgave nauwelijks merkt, terwijl je er veel kostbare tijd mee kunt besparen. En fouten mee voorkomt, waardoor je zeker weet dat de administratie er goed uitziet.
Boekhoudprogramma: MoneyMonk
Wil je online boekhouden en zelf ervaren hoe een online boekhoudprogramma werkt? We komen regelmatig als beste uit de test. Probeer het gratis uit, zodat je zelf ervaart hoe het je als ZZP'er zal helpen.